sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Nokkosen kuivaaminen - rikkaruohosta superfoodiksi

Taannoisella mökkireissulla innostuin keräämään nokkosia, jotka olivat juuri sopivan tuoreita ja vielä pieniä. Ison korillisen sain napsittua talteen ja kuivatin ne kotona pyyhkeiden päällä saunan pimeässä. Hanskat kädessä homma oli ihan helppo. Myöhemmin meinasin useamman kerran vahingossa pöyhiä lehtiä korissa, ilman hanskoja. En ole koskaan ennen nokkosia kuivannut, tai tehnyt ylipäätään mitään nokkosruokaa. Ajattelin käyttää kuivatut lehdet viherjauheena esim. smoothiessa tai sitten hujauttaa hyppysellisen vaikka sämpylätaikinaan. Mitään keitoksia en ala tekemään, kun eivät ne onnistu minulta tutummasta pinaatistakaan. Mutta jauheena silloin tällöin nauttiminenkin lienee terveellistä ja on hyvä vihreä lisä talviaikaan.

Nokkosella voi piristää vaikka munakkaan, letut tai pannukakut. Itse tehdyt pinaattiletut on meidän pienimmän suurta herkkua, täytyy varmaan testata lettuja myös nokkosversioina. Erilaisia nokkosreseptejä on netti pullollaan, kannattaa kurkata vaikka osoitteesta www.hortoilu.fi, jossa villivihannesten hyödyntämisestä on järjestetty mm. reseptikilpailuja.


Keräämisessä tarpeen ovat vain hyvät hanskat, sakset, pitkähihainen paita ja kori.

Frantsilan sivuilla on monipuolisesti tietoa mm. nokkosen ravintosisällöstä sekä käytöstä.

"NOKKONEN ROHTONA: Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Nokkonen on todella monipuolinen kasvi: paitsi rohtona ja ravintokasvina sitä on käytetty myös kuitukasvina. Rohtona käytetään kukintansa aloittanutta versoa, lehtiä, siemeniä ja juurta. Vaikuttavia aineita ovat klorofylli a ja b, vitamiinit A (RE), B1, B2, B6, C, E (TE), K1 koentsyymi Q10 eli ubikinoni, eteerinen öljy, parkkiaine, lesitiini, hivenaineet (rauta, kalsium, kalium, pii, seleeni, rikki, magnesium, mangaani, sinkki ja kromi) ja proteiinit. Poltinkarvoissa on asetyylikoliinia (1 %), histamiinia (0,1-0,5 %), serotoniinia (0,02 %), muurahaishappoa, etikkahappoa, sitruunahappoa, foolihappoa, pantoteenihappoa, biotiinia, koliinia, flavonoideja (kukissa), karotenoideja ja beetasitosterolia (juuressa). 

Nokkonen poistaa lievästi nestettä ja virtsahappoa ja hoitaa virtsatietulehduksia, se auttaa kihtiin ja vesipöhöön, turvotuksiin ja iskiakseen. Nokkosta on käytetty estämään myös eturauhasen liikakasvua. Se tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää ja hoitaa siten anemiaa. Nokkonen on pernarohto, ja sitä on käytetty tukena yleensä verisairauksien hoidossa, myös kohtuverenvuodossa. Se edistää ruoansulatusta, ja sitä käytetään normalisoimaan suolen toimintaa, parantamaan ruoansulatusvaivoja, ripulia, ummetusta ja peräpukamia, maha- ja pohjukaissuolenhaavaa ja maksa- ja sappivaivoja. 

Nokkonen irrottaa limaa hengitysteistä, ja sitä käytetään hengitysteiden ongelmien tukihoitona, esimerkiksi krooniseen bronkiittiin, yskään ja astmaan, heinänuhaan ja allergioihin. Nokkosen sisältämä pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia reaktioita. Kansanlääkinnässä nokkonen tunnetaan “verta puhdistavana” rohtona, ja se on ollut paljon käytössä reuman ja kasvainsairauksien tukihoitona. Nokkosta on pidetty yleisesti hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman ja virkeyden lisääjänä. Kansa on arvostanut nokkosen siemeniä myös potenssiakohottavana ja muistia virkistävänä rohtona. 

Nokkosta käytetään ulkoisesti ihon pintaverenkiertoa lisäämään esimerkiksi kylvyissä; myös lisäämään tukankasvua, estämään kaljuuntumista ja poistamaan hilsettä. Se auttaa ihottumiin, kynsien vaivoihin, mustelmiin ja liialliseen ihon hikoiluun. Kylvyissä nokkonen on yleisesti elimistöä vahvistava, vireyttä ja vastustuskykyä antava. Se elvyttää pintaverenkiertoa, lievittää lihaskipuja ja reumaa ja edistää nesteen, turvotuksen ja virtsahapon poistumista. Nokkosliuosta käytetään kylpy- ja hiustenhuuhteluvesiin ja lisäksi lannoitteena ja tuhohyönteisten torjuntaan."

Melkoinen tehokasvi siis! Nokkosesta saa satoa pitkin kasvukautta, kun leikkaa sitä tasaisesti. Kasvi tekee aina uutta kasvustoa. 

Hieman aikaa korissa oltuaan "puolittui" nokkosten olemus.
Kuivatuksessa sitten iso korillinen muuttui paperipussilliseksi nokkosta.
Jos ne jauhaisi jauheeksi, puolittuisi määrä vielä uudestaan! 
Nokkosaarteet kannattaa säilöä tiiviisti lasipurkkiin ja säilyttää valolta suojassa kaapissa. Minua hiukan ihmetytti kuivatun nokkosen nipistelevä olemus. Jauhamista ei tee mieli tehdä käsin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!