keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Sammaleen poisto nurmikolta - helppoa kuin heinänteko?

Kotipihamme nurmikko on vuosien saatossa hävinnyt aina enemmän ja enemmän kasvuvoimassa sammaleelle. Pihan männyt varistavat neulasensa nurmelle ja happamoittavat sitä entisestään. Aikaisesta keväästä pihalla tramppaavat lapset tuovat myös omat haasteensa maan ilmavuudelle; kevätmärällä mutaisella nurmikolla tömistävät jalat tiivistävät maata. Nurmelle on ripoteltu purkki jos toinenkin sammalsyöppöä ja useampi pussi kalkkia. Viimeksi myös hiekkaa. Sammal tuntuu aina vain palaavan takaisin, vaikka sammalsyöppö aika tehokkaasti saa sammaleen kuolemaan. Paikoitellen, varsinkin varjoisemmilla kohdilla on paikkoja, joissa ei enää juuri nurmikkoa kasva. Tässä siis lähtökohdat uudelle hankinnalle!

Mies yllätti eräänä lauantaina kysymyksellä, "lähdetäänkö koko perhe vaikka puutarhakauppaan?"
Hämmästyksestä selvittyäni vastasin myöntyvästi, ajatellen mieheni haluavan ilahduttaa minua; mentäisiin yhdessä johonkin mihin minä tykkään kovasti mennä. Puutarhaliikkeessä jäin ihastelemaan komeita taimia, kun miesväki marssi suoraan sisään. Mukaani tarttui mm. minulle ihana uutuusjuttu, valkoinen laventeli! Voi jospa saisin sen myös talvehtimaan, ainakin se kovasti näytti kovempitekoiselta kuin yleisesti myynnissä olevat tähkälaventelit, jotka eivät tapaa talvehtia. Kärhöjen kohdalle päästyäni vanhempi poika tuli ilmoittamaan, että he olivat juuri ostaneet sammaleenpoistokoneen! "Ahaa" välähti mielessäni, siksi täällä siis ollaan. Muut painelivat takaisin autoon ja mies tuumaili "meneekö sulla vielä kauankin". Kuulosti taas tutummalta.

No, järkeilin kotona ostoksen olevan hyvinkin perusteltu, josko tuolla Stigan ilmaajalla päästäisiin ongelman ytimeen, se kun myös ilmastoi maata poistaen samalla sammalta. Koneen hinnalla ei saa montaakaan sammalsyöppöpurkkia tai kalkkipussia, noin pitkässä juoksussa ajateltuna. Mieheni taitaa olla hieman vekotinhullu, kun joka hommaan on omat pelit ja vehkeet. Mutta jos nuo vimpaimet innostavat häntä tekemään jotain puutarhassa, on se varmasti koko rahan väärtti juttu.

Laitteessa on kaksi eri terää, joita voi vaihdella tarpeen mukaan. Ilmastointiterä tekee aika tuhtia jälkeä, jättäen railot joihin voi ripotella uusia siemeniä. Sammaleenrepijä taas tekee aavistuksen kevyempää jälkeä repimällä pois sammaleen, mutta jättäen nurmikon paikoilleen. Pihaltamme tuli monen monta kottikärryllistä sammalta, ja kuten kuvista huomaa, sammaleisille paikoille ei sitten jäänytkään muuta kuin multaa.

Käsittelystä on nyt kulunut muutamia viikkoja, ja nurmikko on kieltämättä jo aika hyvän näköinen. Taivaalta on tullut sopivasti vettä ja aurinkoistakin on ollut, joten olosuhteet uusien siemenien kasvulle ovat olleet ihan hyvät.

Monenmoisia vinkkejä nurmikon huoltoon löytyy netistä. Neuvotaan tekemään reikiä vaikka talikolla tai piikkikengillä, lisäämään hiekkaa, kalkkia, ravinteita, haravoimalla ilmastoimaan, jättämään leikkuujätteet ravinteeksi ym. Vinkiksi sanotaan joskus myös, että sammal on ihan hyvä vaihtoehto nurmikolle. Se ei kuitenkaan alustana kestä lasten jalkapallopelejä eikä ole kovinkaan kaunis kuivana kesänä. Toivotaan, että meillä tuo käsittely auttaisi, ja helppoahan se on uusia vaikka syksyllä.

Sitten onkin riesana enää nurmea valtaavat rikkaruohot. Miten niistä päästään eroon, onkin sitten jo ihan toinen laulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!