perjantai 25. heinäkuuta 2014

Mustakurkku-uikut ja luonnon surullinen väripaletti

Parhaat bongaukset Österskärin reissulla tein, kun sain samaan syssyyn kuvata käärmettä ja mustakurkku-uikkupesuetta. Oli hienoa seurata lintujen menoa. Poikaset pyrkivät vain olemaan kyydissä, mutta välillä emo pyristeli ne irti selästään ja otti oikein vauhtia, jotta pienet opettelisivat itse polskimaan. Yksi oli reilusti isompi muita, ja pian se jo sukelteli sujuvasti. Kaikkein onnettomin rääpäle yritti välillä tämän isonkin poikasen kyytiin.

Mustakurkku-uikku on ilmeisesti jo uhanalaiseksi "vaarantuneeksi" luokiteltava lintu. Ympäristömuutokset ja vesien rehevöitymisen myötä lisääntyneet särkikannat ja niiden tuoma kilpailu verottavat näiden lintujen elinmahdollisuuksia. Lyhyt nettitutkailu kertoi myös, että mustakurkku-uikku oli "vuoden 2012 lintu" ja teemavuonna sen esiintyneisyyttä selvitettiin tarkemmin. Positiivisiakin uutisia mustakurkku-uikun lisääntymisessä on kuitenkin havaittavissa ja  Suomen lintuatlaksen mukaan viime aikoina niitä on tavattu lounaissaaristossa hieman aiempaa enemmän.

Sinilevää alkoi kerääntyä rantaan enemmän ja enemmän. Uimistakaan ei tarvinnut kahta kertaa pohtia... Näissä luontokuvissa onkin epätavallisen ikävä värimaailma.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!