Nokkosella voi piristää vaikka munakkaan, letut tai pannukakut. Itse tehdyt pinaattiletut on meidän pienimmän suurta herkkua, täytyy varmaan testata lettuja myös nokkosversioina. Erilaisia nokkosreseptejä on netti pullollaan, kannattaa kurkata vaikka osoitteesta www.hortoilu.fi, jossa villivihannesten hyödyntämisestä on järjestetty mm. reseptikilpailuja.
Keräämisessä tarpeen ovat vain hyvät hanskat, sakset, pitkähihainen paita ja kori. |
Frantsilan sivuilla on monipuolisesti tietoa mm. nokkosen ravintosisällöstä sekä käytöstä.
"NOKKONEN ROHTONA: Nokkosen siemenet sisältävät
kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Nokkonen
on todella monipuolinen kasvi: paitsi rohtona ja ravintokasvina sitä on käytetty
myös kuitukasvina. Rohtona käytetään kukintansa aloittanutta versoa, lehtiä,
siemeniä ja juurta. Vaikuttavia aineita ovat klorofylli a ja b, vitamiinit A
(RE), B1, B2, B6, C, E (TE), K1 koentsyymi Q10 eli ubikinoni, eteerinen öljy,
parkkiaine, lesitiini, hivenaineet (rauta, kalsium, kalium, pii, seleeni,
rikki, magnesium, mangaani, sinkki ja kromi) ja proteiinit. Poltinkarvoissa on
asetyylikoliinia (1 %), histamiinia (0,1-0,5 %), serotoniinia (0,02 %), muurahaishappoa,
etikkahappoa, sitruunahappoa, foolihappoa, pantoteenihappoa, biotiinia,
koliinia, flavonoideja (kukissa), karotenoideja ja beetasitosterolia
(juuressa).
Nokkonen poistaa lievästi nestettä ja virtsahappoa ja hoitaa
virtsatietulehduksia, se auttaa kihtiin ja vesipöhöön, turvotuksiin ja
iskiakseen. Nokkosta on käytetty estämään myös eturauhasen liikakasvua. Se
tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää
ja hoitaa siten anemiaa. Nokkonen on pernarohto, ja sitä on käytetty tukena
yleensä verisairauksien hoidossa, myös kohtuverenvuodossa. Se edistää
ruoansulatusta, ja sitä käytetään normalisoimaan suolen toimintaa, parantamaan
ruoansulatusvaivoja, ripulia, ummetusta ja peräpukamia, maha- ja
pohjukaissuolenhaavaa ja maksa- ja sappivaivoja.
Nokkonen irrottaa limaa
hengitysteistä, ja sitä käytetään hengitysteiden ongelmien tukihoitona,
esimerkiksi krooniseen bronkiittiin, yskään ja astmaan, heinänuhaan ja
allergioihin. Nokkosen sisältämä pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia
reaktioita. Kansanlääkinnässä nokkonen tunnetaan “verta puhdistavana” rohtona,
ja se on ollut paljon käytössä reuman ja kasvainsairauksien tukihoitona.
Nokkosta on pidetty yleisesti hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman ja
virkeyden lisääjänä. Kansa on arvostanut nokkosen siemeniä myös
potenssiakohottavana ja muistia virkistävänä rohtona.
Nokkosta käytetään
ulkoisesti ihon pintaverenkiertoa lisäämään esimerkiksi kylvyissä; myös lisäämään
tukankasvua, estämään kaljuuntumista ja poistamaan hilsettä. Se auttaa
ihottumiin, kynsien vaivoihin, mustelmiin ja liialliseen ihon hikoiluun.
Kylvyissä nokkonen on yleisesti elimistöä vahvistava, vireyttä ja vastustuskykyä
antava. Se elvyttää pintaverenkiertoa, lievittää lihaskipuja ja reumaa ja edistää
nesteen, turvotuksen ja virtsahapon poistumista. Nokkosliuosta käytetään kylpy-
ja hiustenhuuhteluvesiin ja lisäksi lannoitteena ja tuhohyönteisten torjuntaan."
Melkoinen tehokasvi siis! Nokkosesta saa satoa pitkin kasvukautta, kun leikkaa sitä tasaisesti. Kasvi tekee aina uutta kasvustoa.
Hieman aikaa korissa oltuaan "puolittui" nokkosten olemus. Kuivatuksessa sitten iso korillinen muuttui paperipussilliseksi nokkosta. Jos ne jauhaisi jauheeksi, puolittuisi määrä vielä uudestaan! |
Nokkosaarteet kannattaa säilöä tiiviisti lasipurkkiin ja säilyttää valolta suojassa kaapissa. Minua hiukan ihmetytti kuivatun nokkosen nipistelevä olemus. Jauhamista ei tee mieli tehdä käsin! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun kommentistasi!