tiistai 27. syyskuuta 2016

Pirtsakat punajuuret ja mustanpuhuvat munakoisot

Sadonkorjuun aika on juhlaa myös lautasella, kun kasvimailta ja puutarhoista saadaan tuoreita, maistuvia ja mehukkaita vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Nyt jos joskus kannattaa hyödyntää luonnon antimia! Arjen kiireissä toisinaan harmittaa, ettei ehdi hyödyntää ihan kaikkia yhtäaikaa kypsyviä herkkuja - luumuja, omenoita, kesäkurpitsoita, sienimetsän aarteista puhumattakaan... Tekisi mieli huutaa "STOP - pysykää vielä hetki puussa!"

Äitini onnistui kasvattamaan komean juurikassadon, josta minäkin ilokseni sain punajuuria, keltajuurikkaita, raitajuurikkaita ja porkkanoita. Iloisista palluroista syntyi simppeli uuniruoka. Värikkäitä tuoreaineksia kokkaillessa tulee varsin hyvälle tuulelle; lieneekö jonkinlaista väriterapiaa samalla. Kuvittelepa näiden kuvien tilalle vaikka tylsän hailukan väriset makaronit - eihän niistä saa oikein mitään fiilistä! Olenkin yrittänyt muuttaa syömistämme niin, että ruoan lisäkkeenä on välillä juureksia tai vihanneksia; ei aina riisiä, makaronia, perunaa tai muuta "peruslisäkettä". Lapset syövät ihan ilolla värikästä ruokaa, kun ei itse aiheuta ennakkoluuloja etukäteen. "Mahtaako ne nyt mitään parsakaalia syödä..." Kyllä vaan!

Värikkäät uunijuurekset -resepti

Kuori juurekset!

Kuin polka-karamellit!
Palojen mausteeksi öljyä, rosmariinia, suolaa.
Sekaan vielä ohuita kanafilesuikaleita, pieniä perunoita ja vuohenjuustokuutioita. Nam!









Mustanpuhuvat munakoisot -resepti

Munakoisot ovat olleet minulle vähän kysymysmerkki, mitä niistä tekisi. Mieleen tulee vain välimerellinen mussaka, joka ei ehkä ole ihan suosikkejani. Taannoinen Strömsö-jakso oli jäänyt muhimaan mieleeni, tuolloin munakoisoa valmistettiin salvialla maustettuna. Tämä onkin helppo tapa valmistaa komeaa vihannestiskin kummajaista, ja sikälikin mukava, että saan hyödynnettyä myös yrttiä, josta on minulla yleensä ylitarjontaa. Munakoiso on kuin pesusieni imien itseensä makuja. Sitä voi siis helposti maustaa myös muilla mausteilla ja varioida mielensä mukaan. Kypsänä munakoiso on pehmeän kermainen, mutta sopii hyvin laihduttajan ruokavalioon. Munakoiso sisältää rautaa, foolihappoa, magnesiumia, kuparia ja kalsiumia sekä antioksidantteja ja sen syöminen vahvistaa luustoa ja sydäntä. Munakoison syöminen myös puhdistaa elimistöä! Aikamoinen terveyspommi.
Tässä helppo resepti munakoisosta:

Tee viillot munakoison pintaan veitsellä.

Työnnä salvianlehdet viiltoihin, mausta (yrtti)suolalla.

Paista munakoisot viiltopuolelta pannulla (voissa) niin, että saavat vähän pintaan väriä.
Siirrä uuniin viiltopinta ylöspäin ja anna olla puolisen tuntia. Herkuttele!
Kuorenkin voi syödä, ja kannattaakin, sillä siinä on paljon ravintoaineita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!