tiistai 19. toukokuuta 2015

Salaattiaineet saaresta - villivihannekset kallionkolosta!

Nykyään on kovin trendikästä herkutella villivihanneksilla. Luonto tarjoaakin monenmoista maukasta ja terveellistä herkkua lautasille - jos vain tietää mitä etsiä. Villiyrttejä ja -vihanneksia sanotaan hortaksi, ja niiden keruuta ja hyödyntämistä hortoiluksi. Luonnon villikasvit ovat valikoituneet kasvamaan luontaisesti paikoissaan eivätkä siten sisällä mitään ylimääräistä.

Olen aina ollut kovasti kiinnostunut keräämään talteen esimerkiksi teeaineksia mökin puhtaasta ympäristöstä. Teesekoituksia on tullut tehtyä joskus ihan lahjoiksi asti. Jostain syystä en kuitenkaan ole oivaltanut käyttää luonnon antimia tuoreena vaikkapa salaateissa! Viikonloppureissulla pienessä saaressa silmiin osui komeamaksaruohot, juuri sopivan pieniä vielä. Niiden maku muistuttaa herneenversoa ja ne sopivat oikein hyvin salaattiin. Maku on tarpeeksi mieto lapsillekin. Suutuntuma on myös oikein hyvä ja salaattimainen. Teimme paatilla koko perheen herkkua, lämpimiä voikkareita, ja maksaruoho-viinirypäle-tomaatti-valkosipulirouhesalaatti maistui niiden kanssa mukavan raikkaalta. Paljon on vielä lajeja tutustuttavana. Omalta pihalta löytyy mm. poimulehti, mutta ei ole ennen tullut mieleenkään sitä syödä.

Tutustumisen arvoisia sivustoja aiheeseen liittyen ovat mm. www.hortoilu.fi sekä www.suomenluonto.fi, josta voi pientä maksua vastaan ladata villivihannesovelluksen lajien tunnistamista helpottamaan. Sovellus sisältää myös reseptejä. Myös Martat tarjoavat sivuillaan ohjeita villivihannesten hyödyntämiseen. Osoitteesta www.luontoon.fi löytyy myös tietoa aiheesta mm. jokamiehenoikeuksiin liittyen.

Mukavaa hortoilua - nyt on sesonki parhaimmillaan!

PS. Sivupalkista oli jostain syystä kadonnut "käyttäjäraati" eli tuo helppo systeemi, millä voit liittyä blogini lukijaksi. Nyt sen pitäisi taas toimia - tervetuloa lukijaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!