sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Terveellistä hyvää: lohipiirakka avokadopohjalla (gluteeniton ja maidoton)

Olen syksyn tullen innostunut taas kovasti leipomaan kaikenlaista. Ei ole ollut "syytä juhlaan", vaan olen tehnyt leipomuksia ihan omaksi ja toki myös perheen iloksi, yleensä etukäteen suurempia suunnittelematta, ja jos kaapin varastot antavat siihen myöden. Välillä on toki juostu naapuriin lainamaan leivinpaperia. Ilokseni olen löytänyt myös uudenlaisia ohjeita. Viikonlopun paattireissuille olen muutamaan otteeseen tehnyt kylmäsavulohesta, kermaviilistä ja tillistä ihanaa "mössöä" saaristolaisleivän päälle. Viimeksi ostin sellaisen ison kylmäsavupalan ja siitä riitti tuon leipälisukkeen lisäksi moneen ruokaan, mm. tuorepastan lisukkeeksi ja silti kalaa vielä jäi. Siitä tuli mieleen kokeilla piirakan tekoa ja netistä silmiini osui jännä ohje, jossa pohjaan tuli margariinin/voin sijaan avokadoa!

Kylmäsavulohi-katkarapupiirakka. Pohjasta tuli rapea!

Itseä vähän inhottaa käyttää margariinia mihinkään, mieluummin leipoisin voilla, mutta se ei ole mahdollista maidottoman ruokavalion vuoksi. Tämä ohje oli enemmän kuin tervetullut! Ohje on varsin muuntelukelpoinen, pohja sopinee moneen täytteeseen. Ensimmäisellä kerralla tein täytteen siis kylmäsavulohesta ja katkaravuista, toisella kerralla päivän ruoasta jääneestä grillatusta lohesta ja katkaravuista. Kylmäsavusta tulee kyllä täytteeseen enemmän soundia. Ensimmäinen piiras maistui pienimmälle niin hyvin, että hän söi siitä siltä istumalta puolet. Ohje on varsin kevyt ja terveellinen, joten ei tarvitse säännöstellä!

Suolainen piirakka lohi-katkarapu-lehtikaali -täytteellä


Pohja:
1 iso avokado
2,5-3 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Provena kaura tai jauhoseos)
1 muna
1 tl suolaa
1/2 rkl psylliumia
2 rkl seesamin siemeniä (lisäsin myös hiukan chian siemeniä seesamin siementen loppuessa kesken)
(1/2 dl vettä)
rasvaa vuoan voiteluun

Täyte:
n. 200 g (tai sen verran kuin sattuu olemaan) lohta, esim. kylmäsavu/lämminsavu/grillattu
katkarapuja (sopivasti suhteessa loheen)
lehtikaalia hienonnettuna (laitoin 3 keskikokoista lehteä)
1 prk Oatly Creme Fraiche
0,5 dl kauramaitoa
3 munaa
suolaa
sitruunapippuria
tilliä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele piirakkavuoka. Sekoita pohjan ainekset esim. vatkaimella, käsinkin onnistuu. Sekoita tasaiseksi ja levitä lastalla vuoan pohjalle. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin esipaistamaan pohjaa 15 minuuttia, mutta huomasin tämän vasta nyt ohjetta tarkemmin lukiessa. Eli ihan hyvää tuli ilman esipaistoakin, mutta voisihan tuo ihan hyvä idea olla :)
Sekoita täytteen aineet keskenään ja lisää pohjan päälle. Paista 175 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

Kylmäsavulohi-katkarapupiiras, ensimmäinen versio.

Toinen versio, jossa grillattua lohta sekä lisäksi violetin väristä lehtikaalia. Lehtikaali sulautuu hyvin joukkoon.


Kannattaa kokeilla!
Alkuperäinen, maidollinen ohje löytyy osoitteesta http://happyfoodkitchen.blogspot.fi/2015/05/kevyt-ja-gluteeniton-lohipiirakka.html.

1 kommentti:

  1. Kiitos linkkivinkistä ja täytyypä joskus testailla ☺️💛

    -Vilma

    www.so-up.fi/byvilma

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!