keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Herätys talviunesta!

Blogi on uinunut talviunta. Oravanpyörässä on ravattu koko talvi tasapainoillen työelämän ja lapsiperhearjen vaatimusten, kaikenlaisten sattumusten ja oman jaksamisen välillä. Tuntuu, kuin olisi tarponut loputtomasti syvässä hangessa, vaikkei täällä länsirannikolla ollut lunta nimeksikään. Nyt taidan tietää, mitä tarkoittaa ruuhkavuodet! 

Mutta niin se vain on, että yhden elämänvaiheen päättyessä alkaa toinen. Talven jälkeen tulee vapauttava kevät. Ja kuka silloin enää haluaisi muistella synkkää talvea, kun tulppaanitkin uskaltavat jo tunkeutua kohmeisen hyisen maan läpi kohti valoa! 

Vihreällä värillä ja auringolla onkin valtava voima. Itse heräsin talviunesta Turun messukeskuksessa järjestetyillä Piha & Puutarha 2017 -puutarhamessuilla, jossa sain tehdä aikamatkan pidemmälle kevääseen. Hallissa koivut olivat hiirenkorvilla ja käsittämätön vihreys koristi joka nurkkaa. Oma pihamme muistuttaa edelleen lähinnä isoa nukkavierua beigeä eteismattoa, joten oli todella piristävää päästä ihastelemaan istutuksia ja poimimaan ideoita omaan pihaan.

Haaveilen tällaisesta pitkästä lankkupöydästä, jonka äärelle kaikki kokoontuisivat omenapuun alle nauttimaan
sadonkorjuujuhlista. Pöydän lisäksi puuttuu myös se riittävän iso omenapuu, yleensä myös runsas sato.
 Monenlaisia kasvupaikkoja oli esillä mm. tomaatille.
Halliin oli luotu isojakin istutusalueita, jotka olivat kiehtovia muotojen ja sävyjen sekä toistosta syntyvän rytmin ansiosta. Nämä istutukset todensivat taas sen, että massaistutukset ovat todella näyttäviä ja tehokkaita. Itse en koskaan pysty vastaavaan kurinalaisuuteen, vaan sen sijaan kukkapenkeistäni löytyy ihan kaikkea vieri vierestä, johtuen ehkä myös jatkuvasta uusiin lajeihin ihastumisesta. Keväällä meneekin ensin tovi muistellessa, mitä on mihinkin laittanut ja on pakko pikkuisen odotella, ettei tee vahinkoa ja kaivele kaikkea piloille. Hitaammat sipulikasvit ovat malttamattomalle haastavia, pinnalla kun ei ole mitään merkkejä asukkaista. Jatkossa täytyy aina ottaa kuvia istutusvaiheessa!

Vihreitäkin on erilaisia.
Limetin värinen valovoimainen viuhkamainen kasvi saa huomion.
Peikkomaisia tuppaita, missä smurffit?

Upea kesäkeidas, josta voi poimia monta ideaa.
Räsymatoista saa upean "säkkituolin".
Tätä ideaa voisi kokeilla lasiterassilla?
Tämän kuvan inspiroimana ostin kotimatkalla Ikeasta
samantapaisen valosarjan, jollaisesta olen jo pitkään haaveillut.
Nämä punastelevat tulppaanit toivat mieleen viime keväisen Hollannin matkan.
Siellä tulppaaneita myytiin vastaavissa jättikimpuissa, kaikenvärisinä.
En malta odottaa, että maahan kätketyt Amsterdamin aarteet tulevat kunnolla esiin!Broncon supertyylikäs osasto sisälsi monenlaista silmänruokaa.
Yläpuolella kohosi parvekkeet sisustuksineen. Huippu messuidea!
Runkolaventetelit saavat aina aikaan ylimääräisen sydämen lyönnin.


Runolliset rusoposket - japaninvaahtera ja jouluruusu

Japaninvaahtera on myös jostain syystä löytänyt tiensä sydämeeni. Siinä on jotain kaunista runollista syvyyttä, joka puhuttelee minua. Viime vuonna ostin oman pikkuruisen taimeni, joka pulleista silmuista päätellen ihme kyllä selvisi talvesta. Unohdin suojata sitä mitenkään tai nostaa viileään tilaan talvehtimaan, kuten taimimyymälässä suositeltiin. Pienen verkonpalan kuitenkin laitoin suojaksi ja jänöset söivätkin vain oksien päät. Hyvä minä. Kauankohan täytyy odotella että kouluviivottimen kokoinen pieni vitsa kasvaa aikuiseksi? 

Messuilla oli erikoisen värisiä punarusehtavia isoja jouluruusuja. Itse pidän kyllä enemmän valkoisista, mutta herkän kauniita nämäkin olivat. Jouluruusujen kanssa olen ollut hieman epäonnekas. Kaksi kasvattiani kuolivat aika nopeasti meille kotiuduttuaan, eikä niitä tarvinnut kuvitella maahan asti saavansa. Ehkä joskus onnistun? 


Unelmien viljelylaatikko 

Messuilla oli esillä erilaisia "unelmien viljelylaatikko" -laatikkoistutuksia sekä lavaistutuksia, jotka näyttivät todella kivoilta. Mustanpuhuvien viljelylaatikoiden istutuksia ovat olleet suunnittelemassa useampi bloggaaja. Itse sain näistä vahvistusta lavainnostukseeni. Ja ovathan nämä kuin taidetta!

Alla olevan Puutarhassa-laatikon istutus puhutteli minua kovasti. Ei pelkästään siksi, että sitruunat näyttävät hurmaavilta, vaan tässä yhdistyy hyötyistutus, kauniit muodot sekä erityinen läsnäolo. Puutarhuri on lähettyvillä, juuri kerännyt satoa, jotka on jättänyt maalaukselliseksi asetelmaksi kaikkien ihasteltavaksi. Tästä asetelmasta tulvahti mieleeni idea, jonka esittelen myöhemmin. Sen johdosta olen kolunnut kirppareita etsien täydellisiä tarjoiluastioita kasveille!


Hyötykasveja siistissä järjestyksessä.

Kolmen kerroksen väkeä. House no 465.
Tämä OravankesäPesä-istutus jäi mieleeni erityisesti siksi, ettei se ole "funktionaalinen",
vaan pelkästään kaunis. Emme kuole nälkään, vaikka kasvattaisin pelkkiä
saniaisia ja tekisin lisää kivipolkuja. On sallittua tehdä lavaistutus,
jossa ei ole mitään syötävää - vain silmänruokaa.
Upeat hortensiat!
Messuilta tarttui mukaani calloja, runkorosmariini, kreikkalainen oregano ja kalliokasvi. Ja tietysti valtava puutarhainspiraatio ja vihreästä voimaantunut olo! 

Toivottavasti tämä vihreys toi myös sinulle iloa. Aurinkoista kevättä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!