tiistai 24. helmikuuta 2015

Lakritsanjuuri - suloinen makeuttaja

Ostin taannoin Ruokapuoti Lumosta lakritsanjuurta ihan vain mielenkiinnosta, mutta sen käyttö unohtui pitkäksi aikaa ihan kokonaan. Tällaisina pimeinä kylminä aikoina, kun viima ja vilu tuntuu tulevan seinistäkin läpi, on tee maistunut melkeinpä joka ilta. Kovasta flunssasta kärsiessäni piti myös ottaa kaikki avut käyttöön. Yleensä iltateeni saa makunsa itse kuivatuista yrteistä, pakuriuutteesta ja hunajasta. Kurkkukipuisena kannattaa myös muistaa inkivääri! Kaappeja kaivellessa tuli vastaan tuo unohtunut lakritsanjuuripussi. Ensin kokeilin tehdä siitä teetä mukissa pienessä teesiivilässä, mutta ei siitä oikein ehdi sillä tavalla maku irrota. Olenkin nyt antanut lakritsanjuuren hautua kuumassa vedessä isommassa kipossa tai teekannussa ihan rauhassa, jolloin maku ehtii irrota.

Kesällä kuivaamani yrtit sopivat hyvin lakritsanjuuren kaveriksi. Niiden maku ei ole liian peittävä. Hunajaa ei enää tarvita, sillä lakritsanjuuri maustaa teen suloisen makoisaksi, yllättävänkin makeaksi. Myös puna-apila tuo teehen suloista mesistä makeutta. Laventeli taas rauhoittaa ja rantaminttu sopii muuten hyvin vilulloiseen oloon. Välillä teetäni maustaa myös puhdistava siankärsämö. Jo pelkästään teen tekeminen on aika rauhoittavaa. Kannullisen juominen edellyttää myös kaikenlaisen tohinan rauhoittamisen, eihän hyvää teetä juoda pyykkejä lajitellen!

Makea iltatee syntyy lakritsanjuuresta, laventelista, rantamintusta, puna-apilasta ja siankärsämöstä.
Iltaherkkuja ei teetä enempää kaivatakaan, makeanhimo tulee tyydytettyä.


TERVEYSVAIKUTUKSIA?

Ruohonjuurikauppa kuvailee tuotetta seuraavasti: "Macurthin kuivattu luomulaatuinen lakritsinjuuri kätevässä muodossa hiutaleina. Käytetään teenä, sekä monipuolisesti ruuanlaitossa ja leivonnassa. Lakritsanjuurta on erityisesti käytetty jälkiruokien makeuttamiseen. Erinomainen mauste eksoottisiin ruokiin, pannacottaan ja vaniljajäätelöön. Lakritsajauhe antaa luonnollista makeutta, sitä käyttämällä voit säästää sokerinkäytössä."

Kokonaisen lakritsinjuuren kohdalla Ruohonjuuren sivuilla kuvailtiin tarkemmin: "Lakritsikasvi on perusteellisimmin tutkittuja rohdoskasveja. Se on ollut hyvin tärkeä perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Lakritsikasvin tieteellinen nimi on Glycyrrhiza glabra L ja englanniksi Licorice root. Suomessa luontaislääkinnässä käytetään rohdosnimeä lakritsijuuri. Glycyrrhiza-sukuun kuuluu 18 lajia. Tärkein rohdokseksi käytetty laji on nimenmaan Glycyrrhiza glabra. Juuret ovat 5 cm paksut ja kuori sälöilevä, maku katkera ja kitkerä. Lakritsikasvia tulee myyntiin sekä luonnonvaraisista että puolivilleistä kasvustoista eri puolilta Eurooppaa ja Aasiaa.

Lakritsijuuressa on haihtuvaa öljyä, jossa on löydetty noin 80 ainesosaa. Sen juuressa on triterpeenisaponiineja (4-24%), pääasiassa glykyrritsiiniä ja sen johdannaisia (1-24%). Glykyrritsiini on noin 50-100 kertaa sokeria makeampaa. Lakritsijuuressa on myös flavonoideja, isoflavonoideja ja kalkoneita. Näihin ryhmiin kuuluvia yhdisteitä on tunnistettu noin 30. Lisäksi lakritsijuuressa on amineihin kuuluvia ainesosia kuten asparagiinia, betaiinia, koliinia sekä polysakkareista arabinogalaktaaseja. Juuri sisältää myös soijasaponiineja, hartsia, kumeja ja vahaa.

Viranomaiskannanotto: Euroopassa rohdosalalla arvostetuimman viranomaisen eli Saksan lääkelaitoksen komissio E:n mukaan lakritsikasvi vaikuttaa antitussiivisesti (yskänärsytystä lievittävänä) ja ekspektoranttisesti (limaa irroittavasti). Sen käyttöaiheita ovat hengitysteiden tulehdukset ja myös mahatulehduksen lääkitseminen. Se toimii mietona laksatiivina. Komissio E:n monografian mukaan glykyrritsiiniä voidaan käyttää mahahaavan hoitoon 200-600 mg:n päiväannoksina. Käyttö olisi syytä rajoittaa 4-6 viikkoon, koska lakritsijuuri farmakologisina annoksina voi poistaa elimistöstä kaliumia."

Muistakin lähteistä löysin lakritsanjuurelle mm. seuraavia ominaisuuksia: lieventää yskänärsytystä, helpottaa käheää kurkkua, parantaa ruoansulatusta. Mielenkiintoinen yksityiskohtaisempi artikkeli aiheesta löytyy myös täältä. Kuten muidenkin lakritsituotteiden kanssa, runsas nauttiminen ei soveltune korkeasta verenpaineesta kärsiville. Kohtuus kaikessa, ehkäpä lakritsanjuuriteetäkään ei ole syytä nauttia ihan joka ilta.

Lakritsa karkkina menee minun arvostuksessani melkeinpä yli suklaan. Myös lakritsajäätelö on suurta herkkuani. Ostin myös luomulakritsajauhetta, mutten vielä ole montaa käyttökohdetta keksinyt. Uutena vuotena testattiin kyllä lakritsajauhetta lattekahvin maitovaahdon päällä, pienenä hifistelynä. Ehkä jauhetta voisi käyttää jossain jälkiruoissa. Ideoita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!