Taikinahan on varsin helppo tehdä. Tattarijauhoista tulee jokseenkin samanmoinen tuntu kuin ruisjauhoista. Lisäsin myös hiukan täysjyväriisijauhoja. Puuron keitin pussin ohjeen mukaan, mutta kauramaitoon.
KARJALANPIIRAKAT (gluteeniton ja maidoton)
Riisipuuroa (2 dl puuroriisiä, kauramaitoa, keitä puuroksi)
(raaka kananmuna, jos puuro jämähtänyt kuivakkaaksi)
1,5 dl tattarijauhoja
0,5 dl täysjyväriisijauhoja
0,5 tl suolaa
2 tl psylliumia
2 dl kylmää vettä
Sekoita psyllium kylmään veteen, turvota hetken. Psyllium tuo taikinaan sitkoa. Lisää suola. Voit käyttää myös pelkästään tattarijauhoja (2 dl). Sekoita jauhot vähitellen joukkoon. Taikina saa irrota reunoista ja olla hiukan kimmoisaa, muttei kuitenkaan kovaa. Muotoile taikinasta pötkylä, jaa se noin 20 palaan. Pyörittele palat palluroiksi ja laita takaisin taikinakulhoon vaikka liinan alle, etteivät ne kuivu. Taputtele pallura käsin vähän littanaksi tattarijauhoitetulla alustalla, kauli sitten taikinapulikan avulla ohuehko lätty. Jauhoita ja pyöräytä aina välissä, ettei tartu pulikkaan tai alustaan. Minulla puuro oli aika kuivakasta, joten sekoitin joukkoon yhden munan. Laita reilu lusikallinen lätyn päälle, rypyttele nätiksi.
Paista piirakat 250 asteessa, kunnes saavat hiukan väriä. Minulla reunoista tuli aika kovia, vaikka paiston jälkeen voitelin osan kirkastetulla voilla. Näillekin voisi varmaan tehdä vaikka margariini-vesiseoksen, johon piirakat voisi nopeasti upottaa uunin jälkeen.
Kannattaa jauhottaa huolellisesti! |
Matkalla uuniin! |
Piirakoista tuli tosi hyviä ja maukkaita. Eipä niitä enää illalla montaa ollut jäljellä!
Karjalanpiirakoiden teko mielletään aina työlääksi, mutta eihän tuo itseasiassa kovin monimutkaista ole. Varsinkaan jos puurokin on valmiina. Lasten kanssa tehdessä toki aikaa tuhrautui vähän runsaammin. Hienosti tuo leipominen sujui rypytystä myöden; ei minun tekemäni juuri eronneet lasten tekeleistä. Eikä itse tehtyjen tarvitse niin täydellisiltä näyttääkään :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun kommentistasi!