lauantai 31. tammikuuta 2015

Smoothie päivässä, parhaina kaksi - olo tulee paremmaksi!

Kerroin viime postauksessa, kuinka oloni on muuttunut syötyäni noin vuoden verran smootheja. Eräs tärkeä seikka unohtui mainita hyvistä vaikutuksista: sen lisäksi, etten enää niin usein näytä äitiysneuvolan asiakkaalta, on positiivisia vaikutuksia huomattavissa myös vatsan toiminnassa! Se toimii! Hyvä olohan lähtee usein suolistosta - se yleensä opitaan vähän kantapään kautta.


Arkinen smoothie syntyy yleensä näistä: banaaniaavokadoa, kylmäpuristettua kookosöljyätyrnejäherukoita, puolukoita tai mustikoita, luomuraakakaakaorouhettaluomupähkinöitä tai -manteleitasiemeniä vaihdellen (esim. pellavarouhetta, kuorittuja sesamin- tai auringonkukan siemeniä), kauramaitoa (kookos- tai mantelimaito sopii myös), hyppysellinen hyvää suolaa, vaikkapa ruusu- tai himalajansuolaa. Joskus hemmottelen itseäni ja ostan erikoisempia hedelmiä, vaikkapa mangon. Siitä tulee ihana raikas maku, tosin meidän lasten mieleen se ei ole. Maustamaton jogurtti jatkaa toisinaan hyvin smoothieta, jos tuosta lasista haluaa vielä riittoisamman satsin. Alkuun käytin paljon turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia, mikä tekee banaanin ja avokadon ohella koostumuksesta pehmoista ja ikäänkuin kermaista. Banaani on smoothieni perusosa, siitä saa juuri sitä mukavaa koostumusta ja luontaista makeutta. Lisäsokeria ei tarvita. Ei haittaa, vaikka banaanit olisivat kuinka tummia ja kypsiä, smoothieen voi käyttää hyvin ylikypsät pötkylät. Vinkiksi myös, että jos satut joskus hamstraamaan banaaneja liikaa, voit laittaa kypsät kuoritut banaanit pakastimeen! Kannattaa ehkä pilkkoa paloiksi, jolloin ne on helpompi lisätä soseutettavaksi. Etenkin kuumana kesänä varsin toimiva vinkki, jos haluaa todella raikasta ja kylmää herkkua hellepäivän viilennykseksi.

Kookosöljystä tulee hyvä maku ja siitä saa myös lisäenergiaa. Lapset sanovat sitä valkosuklaaksi, se on heidän mielestään hyvää! Itsellekin on siihen tullut ihan himo. Minä lisään kookosöljyä klönttinä yleensä suoraan purkista, senhän voi myös lämpimässä vedessä lämmittää juoksevaksi. Öljy sekoittuu ihan hyvin sauvasekoittimella, kun sen laittaa lasiin ainesten puoleen väliin, ettei se jämähdä suoraan sauvasekoittimeen. Pakasteiset aineet kannattaakin lisätä vasta öljyn sekoittamisen jälkeen.

Luomu-saksanpähkinöitä, luomumanteleita ja cashew-pähkinöitä, luomuraakakaakaorouhetta, kylmäpuristettua luomukookosöljyä, kuorittuja auringonkukansiemeniä, tyrnejä. 

Kun teen vain itselleni, kokeilen tuhdimpia makuja, kuten inkivääriä tai kurkumaa. Vihersmootheja en ole vielä kokeillut, en halua aiheuttaa mitään kammoa noille pojille. Toki ottaisin mielelläni vastaan sellaisenkin ohjeen, mikä sopisi lastenkin makumaailmaan. Smoothieni ovat lusikoitavia, ei niinkään juotavia. Täyttäviä ne ovat myös. Pärjään hyvin ruokatuntiin asti puolikkaalla tuopillisella. Lapset syövät usein myös leipää smoothien lisäksi, mutta toisinaan on kipollinen niin täyttävää, etteivät muuta jaksa.

Litran kookosöljypurkki toimii hyvin sekoitusastiana.

Kun näitä sekoituksia nyt on tullut tehtyä melkein joka aamu, olen mielestäni oppinut aika nopeaksi. Aikaa ei juuri mene enempää kuin leipien tekoon ja syömiseen. Kun muistan, laitan aamupalan alulle jo illalla. Mantelit ja pähkinät on hyvä liottaa etukäteen, jolloin niistä myös imeytyy paremmin kaikki hyvä. Eli laitan ne jo valmiiksi lasin pohjalle kauramaidon kanssa. Myös pellavarouheesta tulee hyvä vatsaa hellivä hyytelö, kun sen laittaa likoomaan jo edellisenä iltana. Valitettavasti en muista tehdä tuota toimenpidettä kovinkaan usein.

Jauheiden kokeilu on jäänyt vielä vähän toissijaiseksi. Carob-jauhetta ostin tarjouksesta, mutten ole vielä kokeillut sitä. Puhdistamon riisi-proteiinijauhetta olen silloin tällöin lisännyt joukkoon, mutta siinä on aika erikoinen suutuntuma. Olenkin laittanut sitä ihan todella vähän sekoitusten joukkoon, lähinnä itselleni.

Saapa nähdä, kuinka kauan tuntuu hyvältä tehdä näitä sekoituksia. Luulisi että vuodessa olisi jo kyllästynyt, jos olisi kyllästyäkseen. Alkuinnostuksessa tein sekoituksia jopa pari kertaa päivässä, toisinaan vieläkin viikonloppuisin. Uusien ainesosien keksimisellä puuhaan saa vaihtelua. Vielä en ole keksinyt sellaista sekoitusta, mikä olisi hyvä nauttia iltasella ilman puoleen yöhön kukkumista. Onhan noissa sekoituksissa aikamoinen energialataus. Ehkäpä kehoni kertoo minulle mitä tarvitsen, jos vain osaan kuunnella!

Onko sinulla jokin erityisen hyvä resepti - kerro minullekin :)

Kippis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!