lauantai 3. tammikuuta 2015

Herkutellen uuteen vuoteen - pannukakkurullat & co

Vuosi 2015 otettiin vastaan "lapsellisten uudenvuoden viettona". Eli kotona vieraiden kera rauhallisesti, keskittyen herkutteluun ja seurusteluun sekä perinteisiin juhlamenoihin tinojen valamisineen.












(No joo, tuo viinipullo ei nyt ehkä ihan sovi tuohon aloitukseen lapsellisten uudenvuoden vietosta...)

Laitanpa tähän muutaman oivallisen reseptin, jotka sopivat kyllä juhlaan kuin juhlaan. Uuden vuoden menu oli osin gluteeniton ja maidoton. Pannukakkurullien täytteitä voi varioida mielensä mukaan.

PANNUKAKKURULLA - täytteenä katkarapu (alkuperäinen ohje vanhasta Valion juustokirjasta)

Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
6 dl kulutusmaitoa
2 valkosipulin kynttä
3 munaa
50 g voita

Sekoita suola jauhoihin. Lisää kulhoon 1/2 maidosta, sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito, murskattu valkosipuli, munat ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperille, paista 200 asteessa noin 30 min. Kumoa kypsä pohja varovasti leivinpaperille ja anna jäähtyä. Valmista täyte.

Täyte:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kulutusmaitoa
150 g Turunmaa-juustoa
250 g katkarapuja
1/2 dl tilliä
1-2 valkosipulin kynttä
1/4 tl valkopippuria

Sulata ja valuta hyvin katkaravut. Sulata voi, kiehauta siinä jauhot. Lisää maito samalla sekoittaen. Kuumenna, kunnes sakenee. Raasta juusto ja lisää kastikkeeseen. Lisää joukkoon katkaravut, tilli ja mausteet. Levitä täyte pannukakkupohjalle ja kääri rullaksi sauma alaspäin. Kuumenna ennen tarjoilua. Nosta rulla uuninkestävälle vadille. Voit ripotella päälle myös juustoraastetta. Lämmitä 200 asteessa 10-15 min.

Rullan voi hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.


Katrapurullan seurana salaattia ja uunissa paistettuja friteerattuja sipulirenkaita, kaupan pakastealtaasta (maistuivat myös erityisesti lapsille, kun ei mainostettu mistä ne tehty).

Broileritäytteisen rullan sovelsin samalla reseptillä gluteenittomana. Koostumus oli ihan toimiva, pysyi kasassa hyvin!

PANNUKAKKURULLA täytteenä broileri, paprika ja omena (gluteeniton ja maidoton)

Pohja:
2 1/2 dl Semperin karkeita jauhoja
1 tl suolaa
6 dl kauramaitoa
2 valkosipulin kynttä
3 munaa
50 g margariinia

Sekoita suola jauhoihin. Lisää kulhoon 1/2 nesteestä, sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito, murskattu valkosipuli, munat ja sulatettu margariini. Kaada taikina leivinpaperille, paista 200 asteessa noin 30 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä. Valmista täyte.

Täyte:
1 pkt marinoituja broilerin paistisuikaleita
1/2 omena
1/3 punaista paprikaa
n. 1 tl currya, vahvuudesta riippuen
1 valkosipulin kynsi
ruokalusikallinen maissijauhoja
pippurisekoitusta maun mukaan
1 prk Oatly Creme Fraische

Huuhtele marinadi suikaleista runsaassa vedessä siivilässä, valuta. Paista valkosipulin kanssa, lisää mausteet. Lisää loppuvaiheessa maissijauhot ja tarvittaessa hiukan vettä niin, että saat sakean "mömmön". Omenanpalat voit käyttää myös pannulla, mikäli haluat niihin pehmeyttä. Minä kävin vain kääntämässä niitä hiukan pannulla. Jäähdytä seosta ja lisää vähän jäähtyneenä fraischen joukkoon. Levitä täyte jäähtyneen rullan päälle, kääri leivinpaperin avulla rullaksi ja jätä sauma alaspäin. Voit tehdä jo tarjoilua edellisenä päivänä. Tarjoa lämmitettynä tai kylmänä. Jos lämmität, laita uuninkestävälle tarjoiluvadille 10-15 minuutiksi uuniin 200 asteeseen.

Rullan kaveriksi sopii raikas salaatti.



Tarjolla oli myös monenlaisia suupaloja, kuten viinirypäle-vuohenjuustotikkuja, varrellisia kapriksia ja luomuoliiveja. Kaupan hyllyllä oli myös vielä isompia kapriksia, mutta nämä keskikokoiset olivat varsin maukkaita. Ne ihan pikkuiset ovat mielestäni hieman kitkeriä. Luomuoliivit olivat myös kiva uusi tuttavuus.




Valkosipulikrutongit ovat todella hyviä, vielä kun niihin valkkaa hyvän leivän. Parhaat tulevat saaristolaisleivästä, mutta näihin saa käytettyä myös hyvin kaikki hieman kuivahtaneet ruisleivät. Annoin valkosipulimurskan maustaa oliivi-rypsiöljyseosta jonkin aikaa, ja sitten sekoitin joukkoon leipäkuutiot. Uunissa saavat olla jonkun aikaa, mutta täytyy olla tarkkana etteivät kärähdä. Näihin tulee ihan himotus!

Gluteenittomat versiot tein parista kuivahtaneesta "Sikken sämpylästä", ja nekin maistuivat pienelle, joka ei yleensä ole valkosipulin suurin fani.

Jälkiruoat taidan laittaa seuraavaan postaukseen, ettei tule ihan ähky :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!