lauantai 27. joulukuuta 2014

Mainiot Sikken sämpylät - gluteeniton versio

Olen tehnyt Sikken sämpylöitä jo jonkin aikaa, saatuani maistaa niitä kerran kyläreissulla. Sämpylät olivat ihan erilaisia kuin homemade-sämpylät noin yleisesti ottaen, joten reseptiä oli kysyttävä. Saamaani reseptivinkkiä on tullut myös jaettua ystäville, monet ovat sen ottaneet omakseen. Ohjeen ideologia onkin loistava: helppoa, nopeaa, maukasta, siistiä. Taikina nopsasti sekoitellen illalla jääkaappiin ja seuraavana päivänä lätkitään pellille. Taikinasta voi myös paistaa vain tarvittavan määrän, ja vaikka seuraavana päivänä loput! Ohje sopii myös juhliin: sämpylöihin viilto ja komiat täytteet sisään. Itse tehdyt hampurilaiset onnistuvat myös näistä leivistä.

Gluteenittomana en ole ennen tajunnut ohjetta tehdä. Vaan onnistui sekin! Laitoin noin puolet jauhomäärästä kaurajauhoja, sitten vähän riisijauhoja, hiukan maissijauhoja, ja vähän enempi Pirkka gluteenitonta jauhoseosta. Riisi- ja maissijauhot nyt vain satuin huiskaisemaan mukaan, kun sopivat pussinpohjat osuivat eteen. Psylliumia laitoin myös, toisella kertaa myös pofiberiä. Mukaan sekoitin myös hiukan suolapähkinöitä ja cashew-pähkinöitä. Taikinan jätin löysäksi, joten mitään muhkuja ei näistä tullut, vaan ei haitannut tahtia - kaikille maistui.

Unohdin leivät koriin koko yöksi ja seuraavana iltana ne olivat silti tosi hyviä. Kova kuori ja sisältä mehevää. Suosittelen kokeilemaan, gluteenittomana tai ilman.

Pari kertaa olen nyt tässä joulupyhinä tehnyt näitä, ja viimeisellä kerralla mittasin mitä laitoin:

1 rkl psylliumia hetkeksi turpoamaan noin pariin desiin vettä
1,5 pussia kuivahiivaa
1 rkl hyvää suolaa
6 dl Provena kaurajauhoja
2 dl riisijauhoja
1 dl maissijauhoja
6 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta
1 dl pofiberiä
(1/2 dl suolapähkinöitä/cashewpähkinöitä)
7, 5 dl vettä

Sekoitin kuivahiivan jauhoihin, sitten jauhot ja lämmin vesi psylliumseoksen joukkoon. Taikina yöksi jääkaappiin ja seuraavana aamuna lusikalla pellille, uuniin 230 astetta noin puolisen tuntia. Päälle voi huiskaista vaikka kurpitsansiemeniä, kaurahiutaleita, sesaminsiemeniä... Jauhoja voi vaihdella mielen mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!