maanantai 26. tammikuuta 2015

Tykkään smootheista kuin hullu puurosta!

Olen ollut aina oikea leipäsyöppö. Aamiaiseksi hujahti kevyesti neljäkin voileipää, sama homma iltapalaksi. Ei siitä koskaan kovin hyvä olo tullut, mutta tykkään leivästä ja olen aina syönyt niin. Puuron syöntiä en ole ikinä ymmärtänyt, koska se ei minulla pidä nälkää poissa tuntia kauempaa. Ihmettelenkin ihmisiä, jotka niin ylistävät kunnon aamupuuron tuomaa voimaa. Jostainhan se sanonta tulee, "tykkää kuin hullu puurosta"... Ehkä se sitten toimii joillakin. Lapsille toki toisinaan keittelen kaurapuuroa. Leivän honttaamisesta saattoi minulla vatsa välillä kipuilla ja varsinkin turvota. En ehkä tajunnut aiemmin edes yhdistää vatsan pömpötystä siihen mitä söin. Aamulla piti sitten vain valita ylle jotain armollisesti laskeutuvaa. Nyt olen noin vuoden verran syönyt aamiaiseksi pääsääntöisesti smoothien. Olo on ihan erilainen.

Osallistuin hiukan reilu vuosi sitten Lumo-puodin smoothiekurssille, jossa neuvottiin tekemään ihan erilaisia makusekoituksia, mihin olin tottunut. Aiemmin olin tehnyt lähinnä vain jätskipirtelöä tai vaihtoehtoisesti lapsille välipalaksi mustaherukka-banaani-jogurttipirtelöä. Nyt puhuttiin superfoodeista ja öljyistä, jauheista, monenlaisista terveysvaikutuksista ja varsinkin laadusta. Kurssilla kokeiltiin lämpimiä ja kylmiä versioita, kaikenlaisia minulle ihan uusia juttuja. Ja PAM, jäin ihan koukkuun. Siitä lähtien aloin tehdä smootheja melkeinpä joka aamu. Niinä leipäaamuina, kun en tuota herkkua tee, olo on ihan huomattavasti omituisempi. Vatsa turpoaa ja fiilis on jotenkin ihan tunkkainen, ehkä jopa janoinen. Tuntuu, ettei elimistö ole herännyt kunnolla. Sellaisina päivinä saatan tehdä smoothien väli- tai iltapalaksi paikatakseni tilannetta. Kyllä minä leipääkin syön välillä, mutta en voi syödä sitä samoja määriä kuin ennen, ellen ole valmis vatsanvääntelyihin.

Mango-avokado-tyrni

Teen aamusmoothien yleensä isoon oluttuoppiin sauvasekoittimella, siitä riittää lapsillekin pienet lasilliset. Myös isompi kookosöljypurkki on todella kätevä sekoitusastia, jos haluaa riittoisamman satsin. Tehosekoittimen käytöstä olen kokonaan luopunut, sitä on niin tylsä putsata. (Silläkin saattaa olla vaikutusta, että sekoittimemme ei ole ihan tiivis. Onnistuin ensimmäisellä käyttökerralla hienontamaan myös tiivisterenkaan ja söin sen. "Vararengas" ei ole koskaan istunut ihan täydellisesti).  Jossain vaiheessa pienin kieltäytyi syömästä näitä kokonaan, vaikka vaihtelin makujakin. Muutaman kuukauden tauon jälkeen hän sanoi taas haluavansa "sitä ihanaa smuutia". En ole uskaltanut tuputtaa, ettei tule täydellistä stoppia. En tiedä parempaa tapaa ujuttaa pojille niin paljon tehokkaita luontaisia vitamiineja. Lapsemme eivät ole ronkeleita, mutta eivät hekään sentään sellaisenaan syö tyrnejä, herukoita, avokadoa ym. superterveellistä. Smoothien joukossa ne menevät ihan huomaamatta. Happamanlaiset marjatkin tulee nyt paremmin käytettyä, kun aiemmin ne ovat tavanneet unohtua pakastimen perukoille.

Uskon, että meidän kaikkien vastustuskyky on nyt huomattavasti aiempaa parempi. Uskaltaako sanoakaan, mutta yleensä tähän tammikuuhun mennessä on jo kyllä rampattu kuureja hakemassa poskiontelo- ja korvatulehduksiin ja nuhaa kärsitty jo useampi kuukausi. Vastustuskyvyn koheneminen tapahtuu kuitenkin aika hitaasti. Vaikka aloitin vitamiinitankkauksen jo marraskuussa 2013, olin todella flunssainen ihan koko syys- ja talvikauden. Ennen smoothievillitystäni en myöskään tajunnut, että marjoja pitäisi syödä myös ihan itse, eikä varjella niitä pakastimen syvyyksissä vain lasten puuro- tai kiisselimarjoina. Terveestä äidistä on paljon enempi iloa lapsillekin.


Viime kesänä teki vähän tiukkaa, kun merellä ei tuo smootheilu onnistunut niin hyvin. Välillä herkuttelin mössöllä, johon laitoin banaania pilkottuna, kookosöljyä, bulgarianjogurttia, pähkinöitä ja hunajaa. Mutta ei se ollut yhtään sama juttu, siitä puuttui koostumus, raikkaus ja oikea lämpötila.

Suosittelen kokeilemaan smootheja aamupalana, varsinkin jos leivän mussuttaminen tuo ikäviä olotiloja tai on tarvetta tankata vitamiineja. Jos mietit, ettet mitenkään ehdi, voisit ajatella asian niin, että päätät arvostaa itseäsi ja olla laadukkaan ja terveellisen aamupalan arvoinen. Vaikka sitten heräämällä ihan pikkuisen aiemmin. Smoothien kanssa voit tietysti syödä myös leivän, jos haluat. Se ei mitenkään vähennä vitamiinipommin voimaa. Värikkäiden marjojen ja hedelmien käsittely aamutuimaan on myös hyvä ja iloinen herätys kurttuisille päästäisen silmille.

Millä reseptillä sinä lähdet aamulla liikenteeseen?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!