perjantai 9. tammikuuta 2015

Laventeli aateloi pikkuleivät

Joskus on kiva toteuttaa pieniä haaveitaan "sitäkin-olisi-kiva-tehdä-listalta". Joululomalla oli mukavasti aikaa ainakin tällaisille pienille jutuille. Olen kokeillut tehdä jo monenlaista laventeleistani, mutta leivonnassa en niitä juuri ole hyödyntänyt. Inspiraatio laventelipikkuleipiin tuli selailtuani joululehtiä miljoonine herkkuresepteineen. Monessa oli tehty ihania itse tehtyjä leivonnaislahjoja.

Laventelit ovat mielestäni jollain lailla yleviä ja hienostuneita, väriä myöden. Ihan tavallinen murotaikina aateloituikin kukkanuppulisäyksen jälkeen ihan uudelle tasolle. Syötäväksi tarkoitettua laventelia myydään esim. terveys- tai luontaistuotekaupoissa, tavallisista marketeista on varmaan turha etsiä. Minulla on tallessa runsas sato omalta pihalta, joten on mukava keksiä eri tarkoituksia, mihin tuota lempiyrttiäni käyttäisi.

Maistuisiko yrttitee ja laventelikeksi?




LAVENTELI-PIKKULEIVÄT

100 g voita
Vajaa 1 dl sokeria (50 g)
2 ½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
1rkl laventelin kuivattuja kukkia

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää vaahtoon. Sekoita joukkoon myös laventelit. Kauli taikinasta levy ja ota muotilla pikkuleipiä. Minä laitoin taikinan hetkeksi kelmun sisälle jääkaappiin. Ei ollut mikään helpoin kaulittava, mutta kun ei yrittänyt liian ohutta, onnistui ihan hyvin. Paista 225 asteessa, kunnes saavat vain aavistuksen väriä reunoille. Taikinasta tuli vain pellillinen, joten tästä satsista raaskin tehdä vain yhden joulutervehdyspussin (osa pipareista ei kestänyt päivänvaloa...). Näiden maku oli mielestäni varsin hurmaava. Kaikkien makuun laventeli ei ehkä ole, sillä se on kuitenkin melko voimakasta ja vaatii hiukan totuttelua.

Nauti hyvässä seurassa, vaikka ihan itseksesi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!