maanantai 15. syyskuuta 2014

Ruusunmarja - C-vitamiinipommi

Alkusyksyn aurinko sai punaiset ruusunmarjat hehkumaan ja hihkumaan "poimi minut mukaasi". Villinä saaressa kasvavat vanhat ruusupensaat olivat täynnä marjoja ja niitä oli suhteellisen helppo kerätä, vaikkakin välillä hiukan piikit kirpaisivat. Ruusunmarjojen kerääminen oli minulle uusi juttu, mutta kovasti innostuin tutkiskeltuani mitä nuo suloiset suukkoset pitävät sisällään.
MTT:n tutkimuksen mukaan ruusunmarjan ravintosisältö on yllättävän hyvä. Marjat osoittautuivat erittäin hyviksi C-vitamiini, E-vitamiinin, karotenoidien ja prosyanidiinien lähteeksi. Missän muussa elintarvikkeessa ei ole niin runsaasti C-vitamiinia kuin ruusunmarjassa. Yllättävä tieto!
Kiulukoiden beetakaroteenipitoisuudet ovat porkkanoiden luokkaa ja lykopeenia niissä on jopa hiukan tomaattia enempi. Ruusunmarjat ovat myös hyvä kuidun, folaattien ja kivennäisaineiden lähde (mm. K ja Mg).



 
Ruusunmarjojen kerääminen oli aika nopeaa puuhaa, mutta kahtia saksiminen oli aika työlästä ja hidasta. Puolikkaat pääsivät kasvikuivuriin siemenineen päivineen. Kivikovat siemenet irtoavat helpommin kuivatuista kiulukoista. Niissä on paljon ravintoaineita, joten minä kyllä ajattelin ottaa ne talteen ja jauhaa hienoksi. Sellaisenaan ne irrottavat hampaista paikat!
 
Simolan Rosarion sivuilta löysin monenmoisia vinkkejä ja reseptejä ruusunmarjojen hyötykäytöstä. Sivuilla neuvotaan kuivaamaan marjat alle 50 asteessa ja säilyttämään niitä lasipurkissa. 
 
Ruusunmarjaa on käytetty ehkäisemään virtsatietulehduksia ja hoitokeinona päänsärkyyn ja pahoinvointiin. Sillä on myös verenpainetta alentava vaikutus. Itse ajattelin hyödyntää marjajauhetta smootheissa ja ehkäpä myös teen joukossa. Lapsille saa sujautettua salavitamiineja helposti vaikkapa puuron joukossa.
 
Jauhe säilyy kuivattuna pitkään vitamiinipitoisena. Ilmaista luomua superfoodia tämäkin ja varsinaista väriterapiaa :)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!