sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kukkaisjääpalat kurkkuyrtistä

Sain tädiltäni taannoin kurkkuyrtin siemeniä, ja laitoinkin niitä yhteen kukkapenkkiin kasvamaan. Kyseistä penkkiä ei enää ole, mutta ihmetyksekseni reissulta palattuani tuota kohtalaisen kokoista kasvia kasvoikin pitkin pihamaata itsestään kylväytyneenä. Kurkkuyrtin kukat ovat syötäviä ja niitä voi käyttää vaikka salaattien, jälkiruokien ja kakkujen koristeena. Kukat ovat hirmuisen kauniita ja kasvi muutenkin "karvapintainen" ja aika jännä. Runsain määrin öttiäisiä pörrää kukkapenkissä makeiden kurkkuyrttien huumaannuttamina.

Minulle tuli ajatus tehdä näistä kauniita jääpaloja, kun satuin törmäämään pakastimen uumenissa viime kesänä tekemääni kehäkukka-jääpalaan. Sekin kaunis oli - kokonainen kukka pieneen kulhoon ja tuloksena varsinainen väripilkku kirkkaassa lasikannussa.


Kurkkuyrtti eli Borago Officinalis (Purasruoho) on yksivuotinen yrtti, mutta se tosiaan kylväytyy todella helposti pihan pitkäikäiseksi vieraaksi. Kurkkuyrtti on sekä koriste-, salaatti- että maustekasvi. Nuoren kasvin lehtiäkin voi käyttää salaateissa, mutta jossain kohtaa ehkä nuo karvat voivat tuntua ikäviltä. Kukistakin kannattaa karvainen kanta poistaa. Kukkia ja lehtiä voisi käyttää myös yrttiteesekoituksissa, mutta itse en vielä ole moista kokeillut. Kurkkuyrtin pitkäaikaisesta käytöstä varoitellaan mahdollisten maksavaurioiden vuoksi, joten taidan jättää yrtin käytön näihin muutamiin jääpaloihin.

Yrtti on kuitenkin hyödyllinen asukas puutarhassa. Ei vähiten sen pölyttäjiä houkuttelevan mesisyytensä vuoksi, vaan yrtti myös edesauttaa muiden kasvien kasvua. Hyötykasviyhdistys listaa keittiöpuutarhan kumppanuustaulukossa kurkkuyrtin parantavan mm. palsternakan kasvuedellytyksiä.





http://www.hyotykasviyhdistys.fi/sekaviljely

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!